torsdag 30 juli 2015

Även jag har varit i Skåne

Ett av mina favoritlandskap är just Skåne. De är så vackert!
Speciellt Österlen med sin åkrar, låga ladugårdar av sten målade i vitt, skånelängor och vackra blommor som vallmo längs de slingriga vägarna.
Vårt besök denna gång i Skåne var bara under en dag då passade vi på att göra en roadtrip till olika platser under en dag.

Vi åkte bland annat till Ale Stenar som är en Sveriges största skeppssättning från Järnåldern. Den består av hela 59 stenblock som står i en 67 meter lång och 19 meter bred formation som ett skepp.
På vissa stenar finns skålgropar så man har kommit fram till att flera stenblock är återanvända från stenåldersgravar. Ale stenar ligger på en ås, högt över havet. Utsikten är helt fantastik, hav och himmel.

Vi var också på guidad visning på Glimminge Hus som är nordens bäst bevarade medeltida borg. En mycket spännande visning då det fanns många fällor ifall någon inkräktare skulle ta sig in. På en av bilderna nedan kan man se på utsidan vart toaletterna fanns. Man byggde dem på utsidan av huset så att behoven hamnade direkt på marken.... Vilken stank det måste varit på den sidan...

Sedan begav vi oss till Sveriges sydligaste spets, Smygehuk. Det kanske ni kommer ihåg från då ni läste Pojken & Tigern i trean. 

Och sedan vart det även stopp vid Turning Torso.

/ Maria

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar