onsdag 14 oktober 2015

Homonymer

Homonymer är att två ord som stavas exakt likadant men har två olika betydelser. Här är några exempel:
Tomten gick över tomten.
Jag halkade på en banan på banan.
Jag såg en blank såg.
Jag tog stegen på stegen.
En ren gick över en ren väg.
//Rama & Emma

fredag 9 oktober 2015

Östersjön


Östersjön är ett innanhav, det har samma inlopp som utlopp. Genom tre små sund, Öresund, Lilla Bält och Stora Bält  kommer det in saltvatten från Kattegatt och Skagerrak. 

Östersjöns vatten är bräckt, det betyder att vattnet i Östersjön är varken salt eller sött, för att det rinner sötvatten från olika vattendrag och det strömmar in vatten från Atlanten genom de tre smala sunden.

På sommaren blommar alger på många olika ställen i Östersjön, det kallas för algblomning.
Algblomning är ett tecken på att Östersjön mår dåligt av alla föroreningar.
Alger gillar näringen som finns i gödsel. Gödsel som kommer ifrån åkrarna följer med regnvattnet ut i Östersjön, båtar släpper ut olja och vissa industrier som smutsar ner havet. Då förorenas vattnet. Då kan algerna bli giftiga för människor och djur.
/ Esther & Emma
File:Algae-mat-in-shallow-water FI-EU 2007-Aug-10 by-RAM.jpg
Det här är en bild på algblommning.
Källa: Wikmedia Commons

Medelhavet



File:Map Europe alliances 1914-sv.svg
Bild tagen ifrån Wikimedia Commons. 
Medelhavet är känt för att där kan man bada, det är varmt, havets djur och växter är vackra. Länderna runt om Medelhavet är bland annat Spanien, Italien, Grekland och Turkiet.  Öster om Medelhavet ligger världsdelen Asien och i söder Afrika. Gibraltarsund förbinder Medelhavet med Atlanten och sundet är ett av världens mest kända trafikerade vattenvägar. Medelhavet är ett innanhav,

Runt medelhavet odlas många typer av citrusfrukter. Det växer bra där eftersom Medelhavsklimatet är varmt och det regnar nästan aldrig på sommaren och på vintern är det inte så kallt men det regnar mycket mer. 

Amalfi Kusten, Italien, Medelhavet, By
Bild tagen ifrån Pixabay.
Frankrike producerar mängder med salt från Medelhavet. Vattnet i Medelhavet är väldigt salt, det beror på att vattnet avdunstar när det är varmt men saltet stannar kvar. Svarta havet ligger nordöst om Medelhavet och sitter ihop med varandra genom sundet Bosporen. Röda havet sitter ihop med Medelhavet genom Suezkanalen.  Bosporen är ett sund. Svarta havets strupe, som den också kallas, som är emellan Medelhavet och svarta havet. En populär ö är Mykonos i Grekland som är ett känt turistmål för att det är varmt och fint med alla växter och fina sandstränder.

// Felicia, Theo L och Rama

tisdag 6 oktober 2015

Rhen

Rhen är en flod som meandrar sig genom Europa. Det betyder att den slingrar sig genom länderna. Den är Europas femte längsta flod. Den är 1320 kilometer lång. Den börjar sin väg i Bodensjön vid Schweiz och slutar i Nordsjön vid Nederländerna där det är ett Rhendeltat. Ett delta är när floden delar sig i flera mindre floder. Vid alperna flyter två floder ihop och bildar Rhen. På floden kan man segla ända från kusten till staden Basel i Schweiz. På vägen rinner Rhen genom följande sex olika länder; Nederländerna, Belgien, Tyskland, Frankrike, Österrike och Schweiz. Rhen är viktig eftersom det är en gräns mellan olika länder.



Man kan transportera varor på Rhen med mindre lastfartyg det är mycket miljövänligare eftersom båtarna inte släpper ut så mycket avgaser. Rhen är Europas viktigaste vattenväg. Bland annat eftersom 50 miljoner människor är beroende av vattnet i Rhen. Flodvattnet används till att vattna åkrarna med. Eftersom det är sötvatten i floden så renas vattnet på vissa delar i floden så man kan dricka det. Länderna runt Rhen har kommit överens om att minska utsläppen från hushåll, jordbruk och industrier och att bygga fler reningsverk. Vattnet har blivit renare.  Tidigare har Rhen jämförts med ett avloppsdike, men är idag så rent att laxen har kommit tillbaka.


    Bild från: Pixabay
    Text skriven av: Ida och Tilde