måndag 29 juni 2015

Borgholmsslott

Jag har varit på borgholmsslott I öland som ligger i orten Borgholm och där inne fanns det saker som hadde gjort av sten det var mycket gammalt och många saker var förstörda/felicia

lördag 27 juni 2015

Visingsö

Här kommer bilder från Christine, lärare i blivande 6b. Hon har varit på Visingsö som ligger i Vättern. Vätterns största ö. På Visingsö finns bland annat många historiska sedvärdheter. 

På 1600-talet började en greve plantera in skog på ön. Fram tills dess, under medeltiden var ön kalhyggen. På 1830-talet planterades ekar så idag finns en av Sveriges största ekskogar på Visingsö. Det typiska med just denna ekskog är att man på olika sätt ser till att stammarna på ekarna växer rakt och är rena från grenar. 




onsdag 24 juni 2015

Norge

Norra Bohuslän ligger precis på gränsen till Norge. Så igår tog vi en tur till Fredrikstens fästning som ligger i Halden.

Fredrikstens fästning började byggas ca 1660 eftersom Norge som då hörde ihop med Danmark hade fått avstå Bohuslän till Sverige bland annat. Halden kom då väldigt nära fiendeland och flera misslyckade försök att ta över staden hade gjorts av svenskarna. 

Hösten 1718 beslöt sig den svenske stormaktskungen Karl XII att krossa sin ärkefiende Nirge-Danmark. Med en armé på över 30 000 man begav han sig mot Fredrikstens fästning. Han var säker på att han med lätthet skulle kunna storma fästningen. En natt när han var ute för att bevaka sina mannar och förbereda morgondagens anfall vart han skjuten i tinningen. Om det var med en kula, splitter från en kanonkula eller t.o.m en knapp har man ännu inte fastställt. Hans kropp ligger idag begravd i Riddarholmens kyrka i Stockholm. Tre gånger har man öppnat hans sarkofag för att se om hans dödsorsak kan fastställas. 
Mer om Karl XII och hur han vart kung redan som 15 åring kommer vi läsa mer om. 

Norge är känt för många saker vilket vi kommer undersöka i höst. En sak är deras fjordar, djupa havsvikar. En "kul att veta" är att deras vägskyltar skiljer sig från våra genom att vara vita och röda. Vilka färger har våra? 
Deras vägsträck är gula medan våra är vita. 


/ Kram Maria 

fredag 19 juni 2015

Danmark

Danmark ligger i Europa, Noden och är vårt grannland. Landet  består av öar. många broar bindersamman alla öar. Grönland tillhör faktiskt Danmark. När jag åkte till Danmark i fredags åkte vi igenom två landskap Småland och Skåne. Vi åkte till Malmö för att sedan åka över Öresundsbron till Köpenhamn och vidare till Billund, för att besöka Legoland och Lalandia. Lalandia är Skandinaviens största badhus. I Legoland finns det små städer byggda av lego. Det finns t.ex. Frihetsgudinnan som finns i New York. När vi skulle åka hem åkte vi bil till Fredrikshamn. Där vi åkte på färjan som åker till Göteborgs hamn. Och sedan åkte vi hem till Norrköping. Det var en fantastisk upplevelse, men det var riktigt kallt bara 14 grader.
 

Danmark är det sydligaste landet i Norden. Landet, som består av många öar är litet och har många vita och härliga stränder. Köpenhamn är Danmarks huvudstad. Landet är platt med mycket odlad mark. Från 900-talet till 1600-talet tillhörde Skåne, Blekinge och Nordhalland Danmark. /Livia

Göteborg


På väg till mitt sommarställe åker vi genom Göteborg. Göteborg är Sveriges näst största stad och ligger på västkusten i både Västergötland och Bohuslän. Staden grundades tidigt på 1600-talet. 

I Kungälv strax norr om Göteborg ligger Sveriges första kexbageri, Göteborgskex. Det grundades 1888 vid älven eftersom det innebar bra transportmöjligheter med ångbåtar som lade till där. 

Göteborgskex har en liten butik, Bräckboden med kakor och kex som inte går att sälja i vanlig butik. Där kan man handla väldigt billigt. Så det gjorde vi och bunkrade inför sommarens alla utflykter.
 




onsdag 17 juni 2015

Tack!

Vad glada vi blev för den fina filmen ni gjort!

Vi önskar er alla en riktigt skön sommar och det är så spännande att titta in här och se vad ni har för er. 

Kram på er!

Maria & Lisa




                                                          Film från 4a till lärarna.

måndag 15 juni 2015

Öland

Jag är i öland där finns många långa stränder en strand är 2 mil lång.man kan hitta mycket snäckor där.det är också väldigt långgrunt./felicia


onsdag 10 juni 2015

Uppdrag bloggen

Uppdrag bloggen


Under sommaren kommer några av er resa både längre och kortare sträckor. För att vi tillsammans ska lära oss fler platser, orter, landskap, länder, vatten och hur det ser ut på olika platser och varför har du i uppdrag att dokumentera dit du kommer. Det gör du genom att fotografera och lägga upp på bloggen. Dit ni rest kommer vi utgå ifrån när vi ses i höst.

Vad ska du göra:

  • Du ska ta kort på något som är typiskt för orten, platsen, naturen – där du är. Om du t.ex åker till Öland, där är vanligt med många fina stränder och två kända fyrar. Ta kort på det.
  • På blogger skriver du vart du tagit bilden/bilderna och gärna i vilket landskap det ligger. Åker du utomlands berättar du land och världsdel.
  •  Du skriver också och berättar vad bilderna visar, vad som är speciellt.
  •  Berätta lite fakta om du lärt dig något som du kan lära oss andra. 

Så här gör du:

  • Om du vill blogga via din telefon eller ipad så underlättar det om du laddar ner appen Blogger som är gratis.
  • Om du vill lägga upp flera bilder är Pic collage som vi arbetat med i skolan bra att använda även den är gratis.
  •  Du loggar in på blogger med aktivaelever1@gmail.com lösenordet är samma som till SLI.

Att tänka på:
För att bilderna inte ska bli för stora så behöver du ta stående bilder, hålla telefon/ipad som när du pratar i den, lodrätt.

Vill du lägga upp film så fungerar det bara på datorn men du kan lägga upp filmen via telefonen/paddan på vårt youtube konto först och sen lätt hitta den under ikonen film. Det är samma inlogg på youtube som bloggen, glöm inte lägga den som olistad.

Du kan lägga in bilderna via appen och sedan gå in på bloggen aktivaelever1.blogspot.com och logga in, där ifrån kan du redigera inlägget, skriva och fixa hur du vill ha det.

Vid frågor kan du alltid maila mig : D

Trevlig Sommar på er!

Vårt filmprojekt inom So och No om Sveriges natur

Här är filmerna som visar vad vi lärt oss om Sveriges skogar och sjöar. 
Ett projekt som vi arbetat med de senaste veckorna. 


Första filmen av A och Tilda: 



Andra filmen gjord av Pontus, Saba och Theo W.


Tredje filmen gjord av Felicia, Frida och Theo L.


Fjärde filmen av Jonathan, Ronja och Karl, 


Femte filmen skapad av Emil, Rama och Viggo.


Sjätte filmen skapad av Livia, Esther och Erik. 


Sjunde filmen skapad av Ida och Tilde. 


Åttonde filmen skapad av Tindra D, Liam och Tindra NK. 


Nionde filmen skapad av Marcus K, Amne och Alex



Tionde filmen skapad av 




Elfte filmen skapad av Amanda A, Amanda O och Emma.