onsdag 24 juni 2015

Norge

Norra Bohuslän ligger precis på gränsen till Norge. Så igår tog vi en tur till Fredrikstens fästning som ligger i Halden.

Fredrikstens fästning började byggas ca 1660 eftersom Norge som då hörde ihop med Danmark hade fått avstå Bohuslän till Sverige bland annat. Halden kom då väldigt nära fiendeland och flera misslyckade försök att ta över staden hade gjorts av svenskarna. 

Hösten 1718 beslöt sig den svenske stormaktskungen Karl XII att krossa sin ärkefiende Nirge-Danmark. Med en armé på över 30 000 man begav han sig mot Fredrikstens fästning. Han var säker på att han med lätthet skulle kunna storma fästningen. En natt när han var ute för att bevaka sina mannar och förbereda morgondagens anfall vart han skjuten i tinningen. Om det var med en kula, splitter från en kanonkula eller t.o.m en knapp har man ännu inte fastställt. Hans kropp ligger idag begravd i Riddarholmens kyrka i Stockholm. Tre gånger har man öppnat hans sarkofag för att se om hans dödsorsak kan fastställas. 
Mer om Karl XII och hur han vart kung redan som 15 åring kommer vi läsa mer om. 

Norge är känt för många saker vilket vi kommer undersöka i höst. En sak är deras fjordar, djupa havsvikar. En "kul att veta" är att deras vägskyltar skiljer sig från våra genom att vara vita och röda. Vilka färger har våra? 
Deras vägsträck är gula medan våra är vita. 


/ Kram Maria 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar