fredag 13 november 2015

Frukt och grönt från Ica - Hälsa

I måndags förra veckan var vi på Ica och lärde oss mer om olika frukter och vad det innehåller tex vitaminer och järn. 

I den gula paprikan finns det mest C-vitamin. Vi behöver C-vitamin för att hålla oss friska och pigga. I broccoli finns det järn som är bra för blodet, för att då kan blodet lättare ta upp syret. 

Vi diskuterade vad man ska äta för att må bra. Man ska äta en varierad kost. Man får inte äta för mycket av någonting för att då får du inte i dig det du behöver för att må bra och vara frisk. 
//Livia och Tilde! 


Bilden

På bilden i onsdags förra veckan så tecknade vi stilleben. Då tecknar man av något tex en frukt och sedan gör man skuggor som man ser i verkligheten. För att få en bättre inlevelse i bilden. 
                      
Vissa tecknade av en frukt, andra tecknade av en tex en penna eller en mugg. De flesta tyckte att det var ganska svårt men ändå roligt. 
//Livia och Tilde

Vår nätkonvention

Här är länken till vår nätkonvention:

Nätkonvention - Rättigheter på nätet

onsdag 14 oktober 2015

Homonymer

Homonymer är att två ord som stavas exakt likadant men har två olika betydelser. Här är några exempel:
Tomten gick över tomten.
Jag halkade på en banan på banan.
Jag såg en blank såg.
Jag tog stegen på stegen.
En ren gick över en ren väg.
//Rama & Emma

fredag 9 oktober 2015

Östersjön


Östersjön är ett innanhav, det har samma inlopp som utlopp. Genom tre små sund, Öresund, Lilla Bält och Stora Bält  kommer det in saltvatten från Kattegatt och Skagerrak. 

Östersjöns vatten är bräckt, det betyder att vattnet i Östersjön är varken salt eller sött, för att det rinner sötvatten från olika vattendrag och det strömmar in vatten från Atlanten genom de tre smala sunden.

På sommaren blommar alger på många olika ställen i Östersjön, det kallas för algblomning.
Algblomning är ett tecken på att Östersjön mår dåligt av alla föroreningar.
Alger gillar näringen som finns i gödsel. Gödsel som kommer ifrån åkrarna följer med regnvattnet ut i Östersjön, båtar släpper ut olja och vissa industrier som smutsar ner havet. Då förorenas vattnet. Då kan algerna bli giftiga för människor och djur.
/ Esther & Emma
File:Algae-mat-in-shallow-water FI-EU 2007-Aug-10 by-RAM.jpg
Det här är en bild på algblommning.
Källa: Wikmedia Commons

Medelhavet



File:Map Europe alliances 1914-sv.svg
Bild tagen ifrån Wikimedia Commons. 
Medelhavet är känt för att där kan man bada, det är varmt, havets djur och växter är vackra. Länderna runt om Medelhavet är bland annat Spanien, Italien, Grekland och Turkiet.  Öster om Medelhavet ligger världsdelen Asien och i söder Afrika. Gibraltarsund förbinder Medelhavet med Atlanten och sundet är ett av världens mest kända trafikerade vattenvägar. Medelhavet är ett innanhav,

Runt medelhavet odlas många typer av citrusfrukter. Det växer bra där eftersom Medelhavsklimatet är varmt och det regnar nästan aldrig på sommaren och på vintern är det inte så kallt men det regnar mycket mer. 

Amalfi Kusten, Italien, Medelhavet, By
Bild tagen ifrån Pixabay.
Frankrike producerar mängder med salt från Medelhavet. Vattnet i Medelhavet är väldigt salt, det beror på att vattnet avdunstar när det är varmt men saltet stannar kvar. Svarta havet ligger nordöst om Medelhavet och sitter ihop med varandra genom sundet Bosporen. Röda havet sitter ihop med Medelhavet genom Suezkanalen.  Bosporen är ett sund. Svarta havets strupe, som den också kallas, som är emellan Medelhavet och svarta havet. En populär ö är Mykonos i Grekland som är ett känt turistmål för att det är varmt och fint med alla växter och fina sandstränder.

// Felicia, Theo L och Rama

tisdag 6 oktober 2015

Rhen

Rhen är en flod som meandrar sig genom Europa. Det betyder att den slingrar sig genom länderna. Den är Europas femte längsta flod. Den är 1320 kilometer lång. Den börjar sin väg i Bodensjön vid Schweiz och slutar i Nordsjön vid Nederländerna där det är ett Rhendeltat. Ett delta är när floden delar sig i flera mindre floder. Vid alperna flyter två floder ihop och bildar Rhen. På floden kan man segla ända från kusten till staden Basel i Schweiz. På vägen rinner Rhen genom följande sex olika länder; Nederländerna, Belgien, Tyskland, Frankrike, Österrike och Schweiz. Rhen är viktig eftersom det är en gräns mellan olika länder.



Man kan transportera varor på Rhen med mindre lastfartyg det är mycket miljövänligare eftersom båtarna inte släpper ut så mycket avgaser. Rhen är Europas viktigaste vattenväg. Bland annat eftersom 50 miljoner människor är beroende av vattnet i Rhen. Flodvattnet används till att vattna åkrarna med. Eftersom det är sötvatten i floden så renas vattnet på vissa delar i floden så man kan dricka det. Länderna runt Rhen har kommit överens om att minska utsläppen från hushåll, jordbruk och industrier och att bygga fler reningsverk. Vattnet har blivit renare.  Tidigare har Rhen jämförts med ett avloppsdike, men är idag så rent att laxen har kommit tillbaka.


    Bild från: Pixabay
    Text skriven av: Ida och Tilde

fredag 25 september 2015

Regndagen på borgsmo

I torsdags den 24/09-15 var årskurs 3-6 på Borgsmo för att ha friidrott. Det började med att vi samlades utanför skolan. Våran klass stod i led. Det var en uppvärmning att gå dit kan man säga. När vi kom dit så satte vi oss på läktarna. En del tog på sig gympaskor och värmde upp genom att springa banan som gick runt hela stället. Efter en stund skulle vi börja och våran klass (5A) fick börja med längdhopp som Christine höll i. När vi började så regnade det inte så mycket , så vi kunde hoppa iallafall. När vi var klara så ropade Janne upp vilken station vi skulle gå till. Sedan gick vi till 60 meter stationen som Lisa och Maria höll i. Alla skulle göra stationerna två ggr. Det började regna lite mer men vi gjorde fortfarande stationerna så sprang vi två och två och Maria och Lisa kollade tiden. När alla hade sprungit två ggr hade det gått en timme sen gick vi dit och då ropade Janne upp nästa klass som skulle till nästa station. Det var våran tur att kasta liten boll. Nu hade det börja regna ännu mer och vi hoppades på att det skulle sluta. Var och en fick kasta ungefär 2 gånger, men sen så började det spö regna. Då sprang nästan alla och gömde sig under Katarinas paraply. Efter en liten stund så rusade vi till läktarna och då ropade Janne ut ur högtalarna att vi skulle ta skydd under läktarna. Då sa Janne att vi skulle vänta och se om det kommer lugna sig men då så tog lärarna ett beslut att vi skulle gå tillbaka till skolan. När vi kom fram så åt vi och kollade på film. Därefter så gick vi hem.


Av: Jonathan och Emil.

fredag 18 september 2015

Särskrivning

Särskrivning är ord som man skriver isär som t.e.x kanel bulle fast det ska stå kanelbulle.
Om man inte vet om man ska skriva fotboll med eller utan särskrivning så kan man uttala ordet med särskrivning och utan särskrivning och kolla vad som låter bäst.

Några särskrivnings exempel:

Rätt.         -         Fel 
Kanelbulle-kanel bulle

Eftersom-efter som

Jättebra-jätte bra

Tandborste-tand borste

Fotboll-fot boll

Vattenhink-vatten hink


//Emma & Aisha

onsdag 12 augusti 2015

Finspångs Slottspark

Hej!
Jag har varit i Finspångs slottspark som ligger i Östergötland. Den byggdes av en valon som heter Louise De Geer i slutet på 1600-talet. I slottsparken finns bland annat Auroratemplet, Järntemplet, Lusthuset Lugnet och ett Orangeri där det växer en av Sveriges äldsta vinstockar.

tisdag 11 augusti 2015

Turning torso

Det här är nordens största hus som ligger vid västra hamnen i Malmö i Sverige. Den har 147st lägenheter, varje vånings plan har cirka 400M2 boyta, hela konstruktionen vrider sig 90gradet på sin väg upp och den är 190M hög / Marcus K

lördag 8 augusti 2015

Rügen

Jag har varit i Rügen det ligger i Tyskland.Det är en ö i Tyskland. Rügen är ett populärt utflyktsmål för tyskar och folk från andra länder.Det finns flera turister som upptäcker Rügen och vad ön erbjuder.

Varamo

Hej jag var i Varamo det ligger i Motala.Det finaste stranden i östergötland.


tisdag 4 augusti 2015

Gotland

Jag har varit på Gotland,och Gotland är känt för sina raukar och för ringmuren. på bilden är en del av muren, och Gotlands kändaste rauk : Hoburgsgubben. /Viggo




fredag 31 juli 2015

Besökte Rottneros Park & Vattenlandet i Sunne

Jag besökte Rottneros Parken med mamma,mormor och Leah. Den här parken har statyer, blommor, hus och Nils Holgersons äventyrspark.

Vattenlandet i Sunne: Jag var där med min kusin, mamma och Leah. Det finns olika
rutschkanor och en trollerishow som Hampus Hedstöm hade hand om. Jag fick en autograf utav honom. 

Vill gärna åka dit fler gånger och ett tips åk dit

Bilderna är tagna av mig (Tindra NK)




Bild från Vattenlandet i Sunne




torsdag 30 juli 2015

Även jag har varit i Skåne

Ett av mina favoritlandskap är just Skåne. De är så vackert!
Speciellt Österlen med sin åkrar, låga ladugårdar av sten målade i vitt, skånelängor och vackra blommor som vallmo längs de slingriga vägarna.
Vårt besök denna gång i Skåne var bara under en dag då passade vi på att göra en roadtrip till olika platser under en dag.

Vi åkte bland annat till Ale Stenar som är en Sveriges största skeppssättning från Järnåldern. Den består av hela 59 stenblock som står i en 67 meter lång och 19 meter bred formation som ett skepp.
På vissa stenar finns skålgropar så man har kommit fram till att flera stenblock är återanvända från stenåldersgravar. Ale stenar ligger på en ås, högt över havet. Utsikten är helt fantastik, hav och himmel.

Vi var också på guidad visning på Glimminge Hus som är nordens bäst bevarade medeltida borg. En mycket spännande visning då det fanns många fällor ifall någon inkräktare skulle ta sig in. På en av bilderna nedan kan man se på utsidan vart toaletterna fanns. Man byggde dem på utsidan av huset så att behoven hamnade direkt på marken.... Vilken stank det måste varit på den sidan...

Sedan begav vi oss till Sveriges sydligaste spets, Smygehuk. Det kanske ni kommer ihåg från då ni läste Pojken & Tigern i trean. 

Och sedan vart det även stopp vid Turning Torso.

/ Maria

Skåne

Jag har varit i Skåne. Skåne är känt för sitt platta landskap och jordbruk. Skåne är Sveriges sydligaste landskap. Skåne har under en tid tillhört Danmark, Sverige tog sedan tillbaka landskapet och sedan dess har Skåne tillhört Sverige. I Skåne finns ett känt berg kallat Kullaberg, som är ett naturreservat. Där får man lov att hålla djuren i havet, t.e.x sjöstjärnor, krabbor, ostron och eremitkräftor. Det finns också mycket krabbor i Skåne som ni ser på bilden, de har jag och min familj fiskat, totalt 44 stycken. Några av de kända städerna i Skåne är Malmö, Lund, Ystad och Helsingborg. Skåne omges av hav från tre håll, öster, väster och söder. I Skåne visas Programmet Sommarlov i Malmö, det är ett känt barnprogram. I Malmö finns också det berömda tornet Turning torso. Det finns mycket stränder i Skåne eftersom det är så mycket hav runtom, stränderna luktar ofta gammal tång.



torsdag 23 juli 2015

Träslövsläge.

Här har jag varit under en vecka och har  sätt en massa roliga saker som glass kafét tre toppar och den fina strand promenaden sanden är väldigt mjuk och fin det är väldigt långgrunt och det är sand botten det är salt vatten och havet heter Kattegatt och vi har bott i en fin liten villa väldigt nära stranden vägen dit är inte längre än 5-6 minuter glassen påtre toppar är super god så det är alltid lång kö/Ronja!


tisdag 14 juli 2015

Söderköping

Jag va i Söderköping på Göta kanal. Det är jätte många som brukar vara där för att äta glass på smultronstället. Glassen är otrolig god där. Det är också jätte trevligt att vara där //Rama



Disneyland

Jag har varit i Disneyland,som är en Disneynöjespark där man kan se alla tecknade Disneyfigurer och åka karuseller!
Varje dag kl 17.30 har de en parad där alla tecknade disneyfigurer är med.Och paraden vill man inte missa!
Sen också varje dag kl 23.00 har de en show med fyverkerier och vattenfontäner!Det är en otroligt häftig känsla!//Emma

tisdag 7 juli 2015

Motala


Jag har varit i Motala/Varamon som är en strand. Det är jätte många människor som brukar vara där. Dom flesta brukar sola och bada./ Rama


måndag 6 juli 2015

Mårängen

Jag har vart i mårängen som är en badplats i skärblacka och där finns mycket musslor och två stora fält.man kan också hoppa från ett stort berg/felicia

måndag 29 juni 2015

Borgholmsslott

Jag har varit på borgholmsslott I öland som ligger i orten Borgholm och där inne fanns det saker som hadde gjort av sten det var mycket gammalt och många saker var förstörda/felicia

lördag 27 juni 2015

Visingsö

Här kommer bilder från Christine, lärare i blivande 6b. Hon har varit på Visingsö som ligger i Vättern. Vätterns största ö. På Visingsö finns bland annat många historiska sedvärdheter. 

På 1600-talet började en greve plantera in skog på ön. Fram tills dess, under medeltiden var ön kalhyggen. På 1830-talet planterades ekar så idag finns en av Sveriges största ekskogar på Visingsö. Det typiska med just denna ekskog är att man på olika sätt ser till att stammarna på ekarna växer rakt och är rena från grenar. 




onsdag 24 juni 2015

Norge

Norra Bohuslän ligger precis på gränsen till Norge. Så igår tog vi en tur till Fredrikstens fästning som ligger i Halden.

Fredrikstens fästning började byggas ca 1660 eftersom Norge som då hörde ihop med Danmark hade fått avstå Bohuslän till Sverige bland annat. Halden kom då väldigt nära fiendeland och flera misslyckade försök att ta över staden hade gjorts av svenskarna. 

Hösten 1718 beslöt sig den svenske stormaktskungen Karl XII att krossa sin ärkefiende Nirge-Danmark. Med en armé på över 30 000 man begav han sig mot Fredrikstens fästning. Han var säker på att han med lätthet skulle kunna storma fästningen. En natt när han var ute för att bevaka sina mannar och förbereda morgondagens anfall vart han skjuten i tinningen. Om det var med en kula, splitter från en kanonkula eller t.o.m en knapp har man ännu inte fastställt. Hans kropp ligger idag begravd i Riddarholmens kyrka i Stockholm. Tre gånger har man öppnat hans sarkofag för att se om hans dödsorsak kan fastställas. 
Mer om Karl XII och hur han vart kung redan som 15 åring kommer vi läsa mer om. 

Norge är känt för många saker vilket vi kommer undersöka i höst. En sak är deras fjordar, djupa havsvikar. En "kul att veta" är att deras vägskyltar skiljer sig från våra genom att vara vita och röda. Vilka färger har våra? 
Deras vägsträck är gula medan våra är vita. 


/ Kram Maria 

fredag 19 juni 2015

Danmark

Danmark ligger i Europa, Noden och är vårt grannland. Landet  består av öar. många broar bindersamman alla öar. Grönland tillhör faktiskt Danmark. När jag åkte till Danmark i fredags åkte vi igenom två landskap Småland och Skåne. Vi åkte till Malmö för att sedan åka över Öresundsbron till Köpenhamn och vidare till Billund, för att besöka Legoland och Lalandia. Lalandia är Skandinaviens största badhus. I Legoland finns det små städer byggda av lego. Det finns t.ex. Frihetsgudinnan som finns i New York. När vi skulle åka hem åkte vi bil till Fredrikshamn. Där vi åkte på färjan som åker till Göteborgs hamn. Och sedan åkte vi hem till Norrköping. Det var en fantastisk upplevelse, men det var riktigt kallt bara 14 grader.
 

Danmark är det sydligaste landet i Norden. Landet, som består av många öar är litet och har många vita och härliga stränder. Köpenhamn är Danmarks huvudstad. Landet är platt med mycket odlad mark. Från 900-talet till 1600-talet tillhörde Skåne, Blekinge och Nordhalland Danmark. /Livia

Göteborg


På väg till mitt sommarställe åker vi genom Göteborg. Göteborg är Sveriges näst största stad och ligger på västkusten i både Västergötland och Bohuslän. Staden grundades tidigt på 1600-talet. 

I Kungälv strax norr om Göteborg ligger Sveriges första kexbageri, Göteborgskex. Det grundades 1888 vid älven eftersom det innebar bra transportmöjligheter med ångbåtar som lade till där. 

Göteborgskex har en liten butik, Bräckboden med kakor och kex som inte går att sälja i vanlig butik. Där kan man handla väldigt billigt. Så det gjorde vi och bunkrade inför sommarens alla utflykter.
 




onsdag 17 juni 2015

Tack!

Vad glada vi blev för den fina filmen ni gjort!

Vi önskar er alla en riktigt skön sommar och det är så spännande att titta in här och se vad ni har för er. 

Kram på er!

Maria & Lisa




                                                          Film från 4a till lärarna.

måndag 15 juni 2015

Öland

Jag är i öland där finns många långa stränder en strand är 2 mil lång.man kan hitta mycket snäckor där.det är också väldigt långgrunt./felicia


onsdag 10 juni 2015

Uppdrag bloggen

Uppdrag bloggen


Under sommaren kommer några av er resa både längre och kortare sträckor. För att vi tillsammans ska lära oss fler platser, orter, landskap, länder, vatten och hur det ser ut på olika platser och varför har du i uppdrag att dokumentera dit du kommer. Det gör du genom att fotografera och lägga upp på bloggen. Dit ni rest kommer vi utgå ifrån när vi ses i höst.

Vad ska du göra:

  • Du ska ta kort på något som är typiskt för orten, platsen, naturen – där du är. Om du t.ex åker till Öland, där är vanligt med många fina stränder och två kända fyrar. Ta kort på det.
  • På blogger skriver du vart du tagit bilden/bilderna och gärna i vilket landskap det ligger. Åker du utomlands berättar du land och världsdel.
  •  Du skriver också och berättar vad bilderna visar, vad som är speciellt.
  •  Berätta lite fakta om du lärt dig något som du kan lära oss andra. 

Så här gör du:

  • Om du vill blogga via din telefon eller ipad så underlättar det om du laddar ner appen Blogger som är gratis.
  • Om du vill lägga upp flera bilder är Pic collage som vi arbetat med i skolan bra att använda även den är gratis.
  •  Du loggar in på blogger med aktivaelever1@gmail.com lösenordet är samma som till SLI.

Att tänka på:
För att bilderna inte ska bli för stora så behöver du ta stående bilder, hålla telefon/ipad som när du pratar i den, lodrätt.

Vill du lägga upp film så fungerar det bara på datorn men du kan lägga upp filmen via telefonen/paddan på vårt youtube konto först och sen lätt hitta den under ikonen film. Det är samma inlogg på youtube som bloggen, glöm inte lägga den som olistad.

Du kan lägga in bilderna via appen och sedan gå in på bloggen aktivaelever1.blogspot.com och logga in, där ifrån kan du redigera inlägget, skriva och fixa hur du vill ha det.

Vid frågor kan du alltid maila mig : D

Trevlig Sommar på er!

Vårt filmprojekt inom So och No om Sveriges natur

Här är filmerna som visar vad vi lärt oss om Sveriges skogar och sjöar. 
Ett projekt som vi arbetat med de senaste veckorna. 


Första filmen av A och Tilda: 



Andra filmen gjord av Pontus, Saba och Theo W.


Tredje filmen gjord av Felicia, Frida och Theo L.


Fjärde filmen av Jonathan, Ronja och Karl, 


Femte filmen skapad av Emil, Rama och Viggo.


Sjätte filmen skapad av Livia, Esther och Erik. 


Sjunde filmen skapad av Ida och Tilde. 


Åttonde filmen skapad av Tindra D, Liam och Tindra NK. 


Nionde filmen skapad av Marcus K, Amne och Alex



Tionde filmen skapad av 




Elfte filmen skapad av Amanda A, Amanda O och Emma. 


torsdag 28 maj 2015

Utematte


Idag fick vi uppdrag att rita t.ex. 1 meter, 1 dm2 eller 2 m2.


     Maria berättade att flera gjorde fel på 2 m2, de flesta gjorde då 2 meter åt alla håll fast då blir det 
   4m2. Om man ska göra 2 m2 ska de två parallella sidorna vara 2 meter och de andra 1 meter. 



    Vi fick lära oss hur man löser problem lösning med area. Det var roligt men lite klurigt. Vi fick ett papper med två problemlösningar. A var lite lättare och B var lite klurigare. /Livia!
    

Abborren från Mela





Här är Abborren som Maria har klippt upp för att vi skulle se hur den såg ut innuti. 

 Blåsan som man ser längst upp är fiskens simblåsa som gör att fisken kan hålla balansen och simma upprätt. 
Det röda till vänster är fiskens hjärta och det gråa i mitten är fiskens lever.
Här gick vi fram och kände på abborrens tänder. Det kändes strävt, lie vasst och slemmigt.